ERP vs CRM: comparații și diferențe (2023 Ghid)

ERP vs CRM: comparații și diferențe (2023 Ghid)

Când vine vorba de software de întreprindere, software de planificare a resurselor pentru întreprinderi ( ERP) și software de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM) sunt două dintre cele mai populare zone a explora.

Atât sistemele CRM cât și ERP sunt concepute pentru a ajuta întreprinderile să își gestioneze datele și operațiunile.

Cu toate acestea, acestea diferă în ceea ce privește concentrarea și funcționalitatea lor.

Cunoașterea diferențelor critice dintre ERP și CRM vă poate ajuta să decideți ce tip de sistem este potrivit pentru afacerea dvs.

Până la sfârșitul acestui ghid, veți cunoaște răspunsurile la următoarele întrebări :

 • Ce este un sistem ERP?
 • Ce este un sistem CRM?
 • Care sunt diferențele critice între sistemele ERP și CRM?
 • Ce tip de sistem este potrivit pentru afacerea mea?

Să intrăm corect în ea.

CRM vs.erp: Care este diferența?

Există o mulțime de confuzii cu privire la diferența dintre un CRM și un ERP atunci când vine vorba de Software pentru întreprindere .

și nu este de mirare, având în vedere că cele două acronime sunt adesea folosite în mod interschimbabil, chiar și de cei din industrie.

Deci, care este exact diferența dintre CRM și ERP ?

CRM, sau Managementul relațiilor cu clienții , software -ul este conceput pentru a ajuta întreprinderile să -și gestioneze datele și interacțiunile clienților .

Aceasta poate include informații de contact și istoricul vânzărilor pentru biletele de servicii pentru clienți și campaniile de marketing.

erp, sau Planificarea resurselor pentru întreprinderi , este un software care este un pic mai compastor.

Este conceput pentru a ajuta întreprinderile să își gestioneze procesele de afaceri principale , de la contabilitate și resurse umane la inventar și fabricație.

Deși atât software -ul CRM cât și ERP pot fi benefice pentru întreprinderi, este esențial să înțelegeți diferența înainte de a decide care este potrivit pentru compania dvs.

< /a> Definiția CRM

CRM, sau managementul relațiilor cu clienții , este un software aplicație care ajută întreprinderile să gestioneze relațiile cu clienții.

Sistemele CRM sunt concepute pentru a stoca și urmări datele clienților, cum ar fi informațiile de contact, istoricul cumpărăturilor și preferințele.

În plus, sistemele CRM includ adesea caracteristici pentru gestionarea interacțiunilor cu clienții, cum ar fi urmărirea conductelor de vânzări și managementul campaniei de marketing.

Companiile care adoptă sisteme CRM le pot utiliza pentru a îmbunătăți satisfacția și loialitatea clienților , pentru a crește vânzările și veniturile și pentru a -și eficientiza operațiunile de afaceri.

Sisteme CRM autonom sunt disponibile, dar mulți furnizori CRM oferă aceste diferite tipuri de software ca parte a unei suite de aplicații de afaceri mai extinse, cum ar fi Planificarea Resurselor Enterprise (ERP) sau comerțul electronic.

Unele dintre caracteristicile cheie ale CRM de care pot beneficia întreprinderile includ:

 • Managementul datelor de contact și clienți
 • Segmentarea clienților
 • Managementul de plumb și oportunități
 • Urmărirea conductelor de vânzări
 • Managementul campaniei de marketing
 • Instrumente de cotație și prețuri
 • Serviciul și asistența pentru clienți

[ Folosiți un sistem CRM.

A lua timp pentru a investi cu înțelepciune într -un astfel de sistem este o bună practică de afaceri.

Beneficii CRM

Există multe avantaje ale utilizării unui sistem CRM, inclusiv:

 • Satisfacția îmbunătățită a clienților : Sistemele CRM pot ajuta întreprinderile să țină evidența interacțiunilor și preferințelor clienților, făcând mai ușor rezolvarea problemelor și să răspundă nevoilor clienților. În plus, funcțiile CRM, cum ar fi gestionarea automatizată a contactelor și programarea programării pot ajuta întreprinderile să își păstreze clienții fericiți.
 • Vânzări și venituri crescute : Sistemele CRM pot ajuta întreprinderile să urmărească oportunitățile și oportunitățile, ceea ce face mai ușor transformarea perspectivelor în clienții plătitori. Sistemele CRM pot ajuta, de asemenea, companiile să crească și să se vândă clienții existenți.
 • Operațiuni de afaceri simplificate : Sistemele CRM pot automatiza sarcini precum generarea de plumb, gestionarea contactelor și programarea programării. Acest lucru poate elibera angajații pentru a se concentra pe alte sarcini, cum ar fi vânzarea și serviciul pentru clienți.
 • perspective mai bune și luarea deciziilor : sistemele CRM pot genera rapoarte în timp real privind activitatea conductelor de vânzări, interacțiunile cu clienții și performanța campaniei de marketing. Aceste date pot ajuta întreprinderile să ia decizii mai bune cu privire la strategiile lor de vânzări și marketing.

pe scurt, instrumentele CRM potrivite pot ajuta întreprinderile de toate dimensiunile din diferite industrii.

< /a> Definiția ERP

ERP, sau planificarea resurselor de întreprindere, este o aplicație software care ajută întreprinderile să își gestioneze procesele de afaceri principale.

Sistemele ERP sunt concepute pentru a depozitare și urmări informațiile legate de financiar , inventar, fabricație, lanț de aprovizionare și resurse umane.

Companiile care adoptă sisteme ERP le pot utiliza pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea, reducerea costurilor și îmbunătățirea luării deciziilor.

beneficii ERP

Următoarele sunt câteva dintre beneficiile ERP:

 • eficiență îmbunătățită și productivitate : Sistemele ERP pot automatiza raportarea financiară, gestionarea stocurilor și planificarea lanțului de aprovizionare.
 • costuri reduse : sistemele ERP pot ajuta întreprinderile să -și optimizeze operațiunile prin eficientizarea proceselor și reducerea deșeurilor. În plus, sistemele ERP pot ajuta întreprinderile să își gestioneze mai eficient finanțele, ceea ce duce la costuri generale mai mici.
 • îmbunătățită luarea deciziilor : sistemele ERP generează rapoarte despre valorile cheie ale afacerii, cum ar fi activitatea conductelor de vânzări, performanța financiară și nivelurile de inventar. Aceste date pot ajuta întreprinderile să ia decizii mai bune cu privire la operațiunile lor și planificarea strategică.
 • mai mare scalabilitate : sistemele ERP sunt concepute pentru a crește odată cu afacerea dvs.

Pe măsură ce afacerea dvs. se extinde, puteți adăuga noi utilizatori, module și funcționalitate în sistemul dvs. ERP.

Acest lucru vă ajută să evitați nevoia de actualizări sau înlocuiri costisitoare în viitor.

diferențe critice între CRM și ERP

Acum, după ce am analizat diferențele dintre un sistem CRM și ERP, să ne uităm la comparația cot la cot.

 • funcționalitate : CRM se concentrează pe gestionarea datelor și interacțiunilor clienților, în timp ce ERP cuprinde o gamă mai largă de funcții de afaceri, inclusiv gestionarea stocurilor, financiare și producție.
 • implementare : O soluție CRM poate fi implementată ca software bazat pe cloud sau la fața locului, în timp ce majoritatea soluțiilor ERP sunt implementate la loc.
 • piață țintă : Un CRM este de obicei utilizat de reprezentanții de vânzări și echipele de marketing, în timp ce ERP este utilizat de diverse departamente, inclusiv finanțe, contabilitate și operațiuni.
 • vizibilitatea datelor : CRM furnizează date despre clienți, în timp ce ERP oferă vizibilitate în toate datele de afaceri, inclusiv financiar, inventar și fabricație.
 • Raportare : Raportarea CRM este de obicei axată pe valorile vânzărilor, în timp ce raportarea ERP este mai cuprinzătoare și include date de la diverse departamente.

Sistemul ERP potrivit ajută la prognoza ciclului de viață al produsului, oferind în același timp date complete pentru a arăta tendințe și ajutor cu analize predictive.

Asemănări cheie între CRM și ERP

Acum, după ce am trecut prin diferențele cheie între soluțiile software CRM și sistemele ERP, să ne uităm la unele dintre asemănările cheie:

mituri comune despre sistemele CRM vs.erp

Când alegeți între un software CRM sau un sistem ERP pentru afacerea dvs., câteva mituri încep să plutească în jur.

a ști care sunt aceste mituri și diferențierea a ceea ce este adevărat (și ce nu) este esențial atunci când decideți.

să eliminăm unele dintre aceste mituri:

 • ERP este doar pentru întreprinderile mari : în trecut, acest lucru ar fi putut fi adevărat, dar acum multe opțiuni ERP bazate pe cloud sunt perfecte pentru întreprinderile mici și mijlocii.
 • CRM este doar pentru echipe de vânzări și marketing : CRM poate fi utilizat de orice echipă cu interacțiuni cu clienții, inclusiv asistență, succes și operații.
 • ERP este prea scump : prețul unui sistem ERP depinde de dimensiunea afacerii dvs. și de nevoile dvs. specifice de afaceri. De asemenea, rentabilitatea dvs. ar trebui să crească după implementarea corectă a unui sistem ERP, ca să nu mai vorbim că există acum multe opțiuni accesibile pe piață.
 • CRM este prea complex : sistemele CRM au parcurs un drum lung în ultimii ani și sunt acum mult mai ușor de utilizat.
 • ERP este doar pentru întreprinderile din anumite industrii : ERP poate fi utilizat de companii din orice industrie, de la fabricație la asistență medicală la vânzare cu amănuntul.

Compania mea are nevoie de un CRM, ERP sau ambele?

Răspunsul la această întrebare depinde de nevoile specifice ale afacerii tale.

Dacă aveți o mulțime de interacțiuni cu clienții și trebuie să gestionați datele clienților , atunci un sistem CRM este o alegere bună.

un sistem erp este mai bun dacă aveți nevoie să gestionați inventarul, finanțele și alte operațiuni de back-office .

Și dacă aveți nevoie frecvent să abordați atât clienții curente, cât și potențialii, este posibil să aveți nevoie atât de un sistem CRM cât și ERP.

Înțelegerea a ceea ce procedurile critice de afaceri sunt implicate în volumul vânzărilor și procesul de marketing este esențial pentru descifrare dacă un CRM, ERP sau ambele sunt necesare pentru afacerea dvs.

Ce departamente pot beneficia de un sistem ERP sau CRM? < /span>

Următoarele sunt câteva dintre industriile care pot beneficia de un ERP sau CRM:

 • Managementul lanțului de aprovizionare : sistemele ERP și CRM pot fi utilizate pentru a gestiona operațiunile lanțului de aprovizionare prin urmărirea nivelurilor de inventar, gestionarea relațiilor furnizorilor și eficientizarea îndeplinirii comenzii.
 • sisteme financiare și operaționale : datele financiare corecte sunt esențiale pentru orice afacere. Sistemele ERP pot oferi departamentelor legate de finanțe vizibilitate în toate domeniile de afaceri, de la nivelurile de inventar la conturile de primit. Acest lucru poate ajuta companiile să ia decizii mai bune cu privire la unde să aloce resurse.
 • departamente de servicii pentru clienți : Departamentele de servicii pentru clienți trebuie să poată urmări interacțiunile și datele clienților. Sistemele CRM pot oferi reprezentanților serviciilor clienților în călătoria clientului pentru a oferi un sprijin mai bun.
 • Salesforce Automation : Procesul de vânzare poate fi complex, cu mai multe pași și puncte de atingere. Sistemele CRM pot automatiza procesele de vânzare critice, de la generarea de plumb până la crearea de citat până la gestionarea comenzilor. Acest lucru poate ajuta echipele de vânzări să închidă mai multe oferte și să crească eficiența.

ERP vs. CRM: FAQ

despre ce este vorba despre managementul afacerilor?

Scopul managementului afacerilor este de a se asigura că toate părțile în mișcare ale unei companii lucrează împreună eficient și eficient pentru a atinge obiectivele companiei.

pentru a face acest lucru, întreprinderile trebuie să aibă sisteme și procese pentru a gestiona diferite aspecte ale companiei, cum ar fi finanțe, operațiuni, resurse umane și marketing.

ERP -urile și CRM -urile pot fi folosite pentru a gestiona diferite aspecte ale managementului afacerilor.

Cât de important este informațiile corecte ale clienților în afaceri?

Toate departamentele trebuie să aibă corect informațiile despre clienți pentru a -și face treaba în mod eficient.

Aici poate fi util un sistem CRM.

Un sistem CRM poate oferi tuturor departamentelor vizibilitate în călătoria clientului pentru a oferi asistență și servicii mai bune.

Ce înseamnă achiziții?

Abilitatea unei întregi organizații de a cumpăra bunuri și servicii se numește achiziții.

include rechiziționarea, primirea și plata pentru acele bunuri și servicii.

Caracteristicile cheie ale soluțiilor de afaceri incluse într -un ajutor ERP în achiziții, ajutând întreprinderile să urmărească și să gestioneze relațiile furnizorilor, să automatizeze comenzile de cumpărare și să eficientizeze procesul de facturare.

Acest lucru poate ajuta companiile să economisească timp și bani prin reducerea necesității proceselor manuale și îmbunătățind vizibilitatea în procesul de achiziții.

Ce este managementul lanțului de aprovizionare (SCM)?

SCM se referă la gestionarea fluxului de bunuri și servicii de la furnizori la clienți.

include coordonarea și organizarea de aprovizionare, achiziții, fabricație, logistică și distribuție.

Care sunt unele soluții software de top pentru a le verifica?

Pipedrive , Monday, vânzări , Salesforce , hubspot , Microsoft Dynamics, Oracle și SAP sunt unele populare Soluții software pentru cei care caută un CRM și/sau ERP.

puteți, de asemenea, să consultați articolele mele de comparație care detaliază hubspot vs. Salesforce și sap vs. oracle Pentru mai multe informații despre acestea platforme.

înfășurați.

Cunoașterea diferenței dintre un ERP vs.crm este esențială pentru orice afacere care se bazează pe datele și interacțiunile clienților.

Funcționalitățile de bază ale software -ului ERP sunt contabilitatea, gestionarea lanțului de aprovizionare, managementul proiectului și resursele umane.

Caracteristicile standard ale software-ului CRM includ automatizarea forței de vânzări, managementul clientului , managementul contactelor , și generare de plumb și management.

Atât companiile pentru întreprinderi mici, cât și întreprinderi pot oferi o experiență potrivită pentru clienți și pot lua cele mai bune decizii de afaceri cu ajutorul unuia (sau ambele) din aceste sisteme.

lectură ulterioară pe adamenfroy.com : Pe măsură ce companiile se scala, nevoile lor cresc și ele.

Știind ce cel mai bun software CRM pentru întreprinderi Piața este și cum să alegeți sistemul potrivit poate Asigurați -vă că astfel de companii obțin ROI -ul pe care îl după.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *